SAK: Kattava ilmastosopimus on Suomen etu

UU 8.12.2009 - Valtioiden on Kööpenhaminan ilmastokokouksessa sitouduttava kattavan ilmastosopimuksen solmimiseen, SAK vaatii. -Kattava sopimus on suomalaisten työntekijöiden etu. Ilmastosopimuksen pitää olla maailmanlaajuinen, jotta päästöjä voidaan aidosti leikata ilman hiilivuodon vaaraa, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki sanoo.

SAK:n hallitus käsitteli eilen ilmasto- ja energiapoliittisen puheenvuoron, jossa määritellään SAK:n ilmastopoliittiset tavoitteet.

SAK pitää ensiarvoisen tärkeänä, että ilmastosopimuksessa otetaan huomioon työntekijöiden turva muutoksessa. -Tulevaan sopimukseen pitää kirjata periaate oikeudenmukaisesta siirtymästä, joka turvaa työntekijöiden toimeentulon ja mahdollisuudet uuden työpaikan saamiseen. Erityisen tärkeää tämä on aloilla, joiden toimintamahdollisuuksia ilmastopoliittiset päätökset heikentävät, Metsämäki korostaa.

SAK:n tähtäimessä on sosiaalisesti kestävä ilmastopolitiikka, joka perustuu tehokkaalle energiankäytölle ja kestävälle tuotannolle. Tulevien ilmastopoliittisten ratkaisujen työllisyysvaikutukset tulee selvittää. Työllisyyden ja talouskasvun turvaamiseksi tarvitaan jatkossakin kohtuuhintaista vähäpäästöistä energiaa.

-Uudet investoinnit on suunnattava päästöttömään ja uusiutuvaan energiaan. Vesi-, tuuli- ja ydinvoimaa tarvitaan lisää. Uusiutuvan energian tarvitsema tuki on toteutettava mahdollisimman kustannustehokkaasti, Metsämäki linjaa.