Uusikaupunki aikoo yhä lakkauttaa viisi lähikoulua ensi elokuun alussa

UU 8.12.2009 - Kaupunginhallitus sai eilen nähtäväkseen selvitystoimikunnan lähes 40-sivuisen peruskouluverkon uudistuksen parannusehdotuksen, jossa tarkastellaan kahta vaihtoehtoista mallia koulujen lakkauttamisille. Hallitus passitti toimikunnan selvityksen suoraan valtuustoon. Toimikunta oli yksimielinen tekemistään parannusehdotuksista.

Kaupunginvaltuuston päätösesitys on yhä Haapaniemen, Hallun, Lahden, Pohjoiskulman ja Seikowin koulujen lakkauttaminen 31.7.2010 sekä yhtenäiskoulut Pohitullin koulu - Viikaisten koulu ja Männäisten koulu - Kalannin koulu.

Ensimmäisessä mallissa muutokset opetukseen ja henkilökuntaan on jaksotettu ensi vuoden tammi- ja elokuuhun. Malli toisi säästoä noin 308.000 euroa vuodessa. Toisessa mallissa ehdotetaan 4 prosentin säästöä jokaiselta koululta erikseen, jolloin saavutettaisiin 312.000 euron säästö vuositasolla.

Mallin I tai II toteutuessa Uudenkaupungin peruskoululaitos lamautuu. Ryhmäkoot kasvavat hälyttävän suuriksi yläkouluissa ja eräissä alakouluissa. Yhdysluokkien määrä kasvaa, jakotunteja ei juurikaan jää. Erityisesti tehostetun ja erityisen tuen tarpeessa olevien lasten palveluja heikennetään merkittävästi. Iso osa säästöistä kohdistuisikin erityisen tuen tarpeessa oleviin lapsiin”.

Mikäli nyt ei tehdä muutoksia perusopetuspalveluiden rakenteisiin, tulisi joka tapauksessa ohjata vuosittain noin 400.000 euroa perusopetukselle. Myös lukiokoulutukselle olisi saatava lisäresursseja”.

Kouluverkon rakennemuutos viisi koulua lakkauttamalla olisi tuonut säästöjä 585.000 euroa.

Valtuusto edellytti lisäselvityksiä kun asia siirrettiin marraskuussa ensi maanantaina pidettävään joulukuun kokoukseen. Esko Tähtinen (sd) esitti Maija Junkola-Lehtosen (kok) kannattamana siirtämisen lisäksi myös, että asiaa käsiteltäessä valtuutetuilla on päätettävänään peruskouluverkon uudistamista koskeva ”asiakokonaisuus, josta selviää, mistä päätetään ja mitkä ovat päätöksen seuraukset”.

Valtuusto saa hallitukselta myös eväät kouluja koskevan neuvoa antavan kansanäänestysksen järjestämisestä: ”... pieni asia koko kunnan toiminnan kannalta”, ...”ei kosketa sillä tavoin kaikkia kuntalaisia, että he pystyisivät ottamaan siihen järkevällä tavalla kantaa”.