1260375738_img-d41d8cd98f00b204e9800998e   edu.fi

Vain tollo kaahari voi mennä vipuun

Sakkoturva-sopimukset mitättömiä - täyspäinen kansalainen ei tätä vakuutusta hanki

Nauti ajamisesta - älä murehdi rikesakoista – vain 49,95 vuodessa!

UU 9.12.2009 - ”Maksamme ylinopeusrikesakkosi! Tee Sakkoturva-sopimus ylinopeusrikesakkojen varalle jo tänään! Sopimuksen tehtyäsi, sinun ei tarvitse kuin lähettää rikesakko meille ja maksamme sakon puolestasi. Sinun ei tarvitse edes koskea lompakkoosi!”

Suomen Autoturvan tarjoama palvelu on kiinteähintainen vuosisopimus, jonka perusteella asiakkaan saamat rikesakot maksetaan hänen puolestaan. -Palvelu on Suomen sakotusjärjestelmän vastainen, apulaispäällikkö Marko Lavikkala liikkuvan poliisin ylijohdosta arvioi Savon Sanomissa 25.11.

Suomen Kuluttajaliitto pitää Suomen Autoturva Oy:n tarjoamaa Sakkoturva-palvelu sopimuksineen mitättömänä. Viime aikoina paljon keskustelua herättänyt maksullinen palvelumuoto on nyt Kuluttajaviraston tutkittavana. Palvelun markkinoinnin uskotaan olevan hyvän tavan vastaista. Suomen Kuluttajaliiton mielestä koko Sakkoturva-palvelu on hyvän tavan vastainen, ei pelkästään sen markkinointi. Palvelua koskevat sopimuksetkin ovat siis hyvän tavan vastaisia.

Sakkoturva-sopimuksen ideana on, että Suomen Autoturva sitoutuu korvausta vastaan maksamaan autoilijalle tietyillä ehdoilla ylinopeudesta määrätyn rikesakon. Sopimusta, jolla sitoudutaan suorittamaan toiselle vastaisuudessa mahdollisesti määrättävä rangaistus, voidaan selkeästi pitää hyvän tavan vastaisena.

Sopimusoikeudessa hyvän tavan vastaisia sopimuksia pidetään mitättöminä. Sopimuksen mitättömyys tarkoittaa sitä, että kuluttajalla, joka on tehnyt Sakkoturvaa koskevan sopimuksen, ei ole mitään sopimukseen perustuvia oikeuksia – toisaalta hänellä ei ole myöskään velvollisuuksia.

Jos Suomen Autoturva ei suostu maksamaan kuluttajan saamaa rikesakkoa sopimuksen mukaan, kuluttajalla ei ole mahdollisuutta saada tuomioistuimelta tuomiota, jolla Suomen Autoturva velvoitettaisiin maksamaan sakko. Toisaalta Suomen Autoturva ei pysty saamaan tuomiota, jolla kuluttaja velvoitettaisiin maksamaan sopimukseen perustuvat maksut. Kuluttajalla ei ole edes oikeutta purkaa sopimusta ja saada takaisin Suomen Autoturvalle jo mahdollisesti maksamansa maksut.

Sakkoturva-palvelulla pyritään mitätöimään yhteiskunnan liikenteen turvallisuuden takaamiseksi säätämä rangaistusuhka. Tällä tavoin palvelu on suunnattu myös oikeusjärjestelmää vastaan. Suomen Kuluttajaliitto pitää epätodennäköisenä, että oikeusjärjestelmämme millään tavalla suojaisi Sakkoturva-sopimukseen perustuvia ”oikeuksia”.

Helsinkiin kesäkuussa rekisteröidyn yhtiön toimitusjohtaja on Marcus Blomqvist. Toimialaluokittelun mukaan yhtiö harjoittaa ”muualla luokittelemattomien kotitaloustarvikkeiden vähittäiskauppaa”.