1260441556_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

www.sikatehtaat.fi (videomateriaalia)

Animalia:

Suomessa elää välinpitämättömyyden kulttuuri eläinsuojelua kohtaan

-Tuotantoeläinten törkeä kohtelu jatkuu ministeriön vastakkaisista väitteistä huolimatta.

Keskustelu tuotantoeläinten hyvinvoinnista jatkuu tänään torstaina - kansainvälisenä eläinten oikeuksien päivänä – Ylen tv-ykkösen A talk –ohjelmassa klo 21.05. Mukana keskustelemassa ovat mm. Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara ja maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

UU 10.12.2009 - Eilen Ylen tv-ykkösen ohjelmassa Paluu tuotantoeläintiloille nähdyt videot kotimaisilta sikatiloilta osoittavat tuotantoeläinten olosuhteiden Suomessa olevan edelleen heikot. Tuoreet videot kertovat siitä, että maa- ja metsätalousministeriön väitteistä huolimatta sikojen hyvinvoinnin eteen ei ole tehty lainkaan todellisia parannuksia.

Kaksi vuotta sitten Oikeutta Eläimille –järjestö toimitti julkisuuteen videomateriaalia yli 100 suomalaiselta tuotantoeläintilalta. Kuvissa näkyi loukkaantuneita, sairaita ja ala-arvoisissa olosuhteissa olevia eläimiä. Kuvien julkistamisen jälkeen Evira suoritti tiloilla tarkastuksia, mutta tarkastukset eivät johtaneet välittömiin toimenpiteisiin. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila kiirehti tuolloin julkisuudessa kieltämään ongelmien olemassaolon.

Eläinsuojelujärjestö Animalian mielestä maa- ja metsätalousministeriön asenne kertoo toistuvasta välinpitämättömyydestä.

-Vuoden 2007 kuvat, niiden jälkeen suoritetut Eviran tarkastukset ja nyt julkistetut uudet kuvat yksinkertaisesti kertovat siitä, että se, mitä näissä kuvissa näimme ja näemme, on suomalaisen lihantuotannon arkipäivää. Lain vaatimukset ovat niin alhaalla, että se sallii laajamittaisen eläinten heikon kohtelun, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara kertoo.

Animalian mielestä maa- ja metsätalousministerin väitteet suomalaisen lihantuotannon eettisyydestä ovat valheellisia. Animalia peräänkuuluttaakin yleisempää keskustelua eläinten arvosta sekä halvan ruuan ja suuren lihankulutuksen eläimille aiheuttamista seurauksista. Esimerkiksi Ruotsissa tuore paikallisilla sikatiloilla kuvattu videomateriaali on aiheuttanut voimakkaan julkisen keskustelun lihantuotannon epäkohdista lihantuottajia, teurastamoita ja ministeriöitä myöten. Myös moniin pikaisiin toimenpiteisiin on ryhdytty. Suomessa vastaavaa keskustelua ei ole käyty.

Animalia vaatii maa- ja metsätalousministeriöltä välittömästi toimia eläinsuojelulain kiristämiseksi. Rikoslakiin on lisättävä törkeän eläinsuojelurikoksen muoto ja eläintenpitokieltoja on annettava huomattavasti laajemmin ja pidempinä. Tiloille tehtävät tarkastukset tulisi jatkossa suorittaa ilman tilalle tehtävää ennakkoilmoitusta. Lisäksi Animalia on jo vuosia ajanut eläinsuojeluvaltuutetun viran perustamista Suomeen. Valtion tulisi kiinnittää myös erityistä huomiota siihen, ettei verovaroilla tueta sellaista liha-alan omaa tiedotusta, joka ei perustu tiedon jakamiseen, vaan ennemmin imagon parantamiseen.

Eviran mukaan viime vuonna tehtiin yhteensä 655 tuotantotilalla niin kutsuttu EU-eläinsuojelutarkastus. Eläinsuojelulain mukaisia neuvoja annettiin 184 kertaa eli noin 28 prosentissa tarkastuksia. Vakavia laiminlyöntejä, joissa olisi pitänyt ryhtyä eläinsuojelulain mukaisiin toimenpiteisiin, ei havaittu.