Aurinkovoimala Suomeen – paikka haussa

UU 10.12.2009 – Kotkalainen Sunvoima Oy aikoo rakentaa Suomeen ensimmäisen merkittävän kokoluokan aurinkovoimalan. Voimalan sijoituspaikkaa ei ole päätetty. Sunvoiman projektia rahoittaa Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiön Cursor Oy:n hallinnoima Digikasvu-hanke.

Voimalan nimellisteho on 1 megawattia ja vuosituotannon arvio 1000 megawattituntia, mutta sitä voidaan lisätä. Aurinkovoimala rakennetaan aurinkoiselle paikalle. Sopivia sijoituspaikkoja etsitään ja päätös tehdään ensi vuoden alkupuolella, kertoo Sunvoima.

Aurinkovoimalan rakentamiseen voivat osallistua kaikki halukkaat. Kuka tahansa voi ostaa itselleen tuotanto-osuuden ja käyttää tuotetun sähkön itse tai myydä Sunvoimalle, joka vastaa voimalan rakentamisesta ja sen toiminnasta. Sunvoima maksaa tuotetusta aurinkosähköstä 0,12 euroa kilowattitunnilta.

Tuotanto-osuuksia voi ostaa 100 W erissä, joka tuottaa noin 100 kWh sähköä vuodessa. Tuotto voi vaihdella vuosittain riippuen aurinko-olosuhteista. 100 kWh:lla voi esimerkiksi valaista kerrostaloasunnon.

Osuuden omistajalla on oikeus osuuttaan vastaavaan sähköntuottoon 20 vuoden ajan. Yhden 100 W tuotanto-osuuden hinta on 600 euroa. Toinen vaihtoehto on ostaa tukituote itselleen tai lahjaksi. Jokaisella tukituotteella rakennetaan 1 W lisää aurinkovoimaa.

www.sunvoima.fi