1260515034_img-d41d8cd98f00b204e9800998eRakennus Salama

Drawtech Oy, Uusikaupunki, Orivo.

Uudenkaupungin ammustehdas sai ympäristöluvan neljän vuoden toiminnan jälkeen

UU 11.12.2009 – Uudenkaupungin Orivolla toimiva ja ammushylsyjä sekä kranaatinkuoria valmistava Drawtech Oy on saanut ympäristöluvan. Lupa koskee tuotantolaitoksen peittauslinjaa, jota käytetään muun muassa messinkisten tykinhylsyjen oksidikerroksen poistoon. Tehtaan toimiala on metalliteollisuuden alihankinta erityisesti koti- ja ulkomaisille puolustusvoimille. Laitoksessa on töissä 15 henkilöä.

Leppävirralta viisi vuotta sitten Uuteenkaupunkiin siirtynyt yritys käytti aikaisemmin nimeä Nammon Works. Yritys ei kuitenkaan ole kuulunut ammus-, ohjus- ja avaruusteollisuuden Nammo Groupiin, jonka omistavat puoliksi Norjan valtio ja suomalainen Patria Oyj.

Drawtech tekee messingista ja teräksestä puristamalla, sorvaamalla, taivuttamalla, leikkaamalla tai hitsaamalla erilaisia metallikomponentteja. Messinkiset komponentit lämpö- ja pintakäsitellään. Kukin tuote käy tuotannossa läpi 3–5 lämpökäsittelyä ja saman määrän peittauskäsittelyitä. Laitoksella valmistetaan vuodessa noin 40.000 kappaletta 1-3 kilon messinki- ja noin 12 000 kpl terästuotteita. Tuotantokapasiteetti on noin 20.000 messinkikappaletta kuukaudessa.

Peittauslaitoksella on 9 noin 3 kuutiometrin allasta, joista peittauslinjaan kuuluu viisi allasta. Pesulinjalla on 7 ruostumattomasta teräksestä valmistettua allasta. Messinkikappaleet peitataan, jonka jälkeen seuraa vetovaihe. Viimeisen vedon jälkeen kappaleet menevät pesulinjalle. Pesulinjalla messinkikappaleista pestään vetoöljy emäksisellä ja happamalla pesuaineella. Pesuvaiheet ovat alkalipesu, lämminvesihuuhtelu, happopesu ja huuhtelu.

Laitoksen jätevesien esikäsittelyyn johdetaan peittaamon ja pesulinjan jätevedet. Metallien poistamiseksi jätevedet saostetaan kemiallisesti omassa jätevedenpuhdistamossa (Siccotec) ennen kuin ne menevät kaupungin viemäriin ja jäteveden puhdistamolle. Vettä kuluu noin 570 kuutiometriä vuodessa ja se johdetaan kaupungin viemäriin.

Jäteveden esikäsittelyprosessista syntyy sakkaa noin 3 kuutiometriä vuodessa. Sakka sisältää metalleja, kuten kuparia ja sinkkiä. Sakasta valutetaan ylimääräinen vesi pois ja sen annetaan kuivua suursäkeissä muutamia kuukausia, jonka jälkeen se toimitetaan ongelmajätteen käsittelylaitokselle, sillä sakkajätteiden metallien kokonaispitoisuuksista kupari ja sinkki eivät täytä tavanomaisen kaatopaikkajätteen kriteereitä. Kuparipitoisuus vaihteli välillä 2,9-37 grammaa kilossa ja sinkkipitoisuus 1,6-27 grammaa kilossa, kun ongelmajätteen alin raja-arvo on 2,5 grammaa kilossa sakkajätettä. Sakkajäte luokitellaan kuparin ja sinkin osalta ryhmään "lietteet ja suodatinkakut, jotka sisältävät vaarallisia aineita".

Uudenkaupungin Vesi liikelaitos sallii Drawtech Oy:n peittaamon huuhteluvaiheessa syntyvien jätevesien johtamisen Uudenkaupungin jätevesijärjestelmään. Laitos toteaa raskasmetallien pitoisuuksien olevan määrältään vähäisiä, ”eikä niillä tule olemaan vaikutusta verkostoon eikä puhdistamon toimintaan. Niinikään vaikutus Uudenkaupungin keskuspuhdistamosta lähtevään veteen sekä lietteeseen tulee olemaan vähäinen”.

Sekä viemäriverkoston että puhdistamon prosessin takia jäteveden pH:n tulee olla välillä 6-11. Drawtechin tulee tehdä ilmoitus etukäteen jätevesimäärästä ja johtamisesta viemäriin. Jäteveden metallimääriä on lisäksi seurattava.

Drawtechin oma jätevedenpuhdistamo toimii vain silloin, kun peittaamo tai pesulinja on toiminnassa. Jätevesiviemäriin johtavassa linjassa on oma mittari ja Drawtech sitoutuu ilmoittamaan viikoittain viemäriin menevän jätevesimäärän.

Uudenkaupungin ympäristö- ja lupalautakunnan myöntämä lupa on voimassa toistaiseksi. Lupamääräyksiä tarkistetetaan kymmenen vuoden kuluttua.