1261055071_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hallavaaran jäteasema Köyliössä ja Rauman Voima Oy:n voimala Raumalla.

Munaistenmetsän kaatopaikasta ollaan luopumassa

Uudenkaupungin roskajätteestä kaukolämmön ja sähkön raaka-ainetta Köyliön jäteasemalla

17.12.2009 – Uusikaupunki, Eura ja Rauma käyvät neuvotteluja Köyliön Hallavaaran jäteasemalle rakennettavasta laitoksesta, joka tuottaa kiinteästä yhdyskuntajätteestä polttoainetta kaukolämmön ja sähkön tuotantoon. Köyliön Hallavaaran jäteaseman omistaa Satakierto Oy, joka on neljän kunnan (Eura, Köyliö, Säkylä ja Huittinen) ja neljäntoista yrityksen omistama jätehuoltopalveluja tarjoava yhtiö.

Jätepolttoainetta poltettaisiin noin 20.000 tonnia vuodessa, joka saadaan irti kolmen kunnan noin 40.000 tonnin roskajätemäärästä.

Kiinteästä jätteestä hyödynnettävissä olevasta osasta valmistettavat ”jätepelletit” poltettaisiin joko Rauman Voiman voimalaitoksessa Raumalla tai Fortum Power and Heat Oy:n Kauttuan voimalaitoksella.

Kauttuan voimalaitoksella poltetaan jätepolttoaineita rinnakkaispolttona teholtaan 65 megawatin kiertoleijukattilassa. Jätepolttoaineiden polttoa halutaan lisätä nykyisestä ja korvata niillä kivihiilen ja turpeen käyttöä.

Rauman Voima Oy:n biovoimalaitos otettiin käyttöön marraskuussa 2006. Voimalaitos tuottaa sähköä, prosessihöyryä ja kaukolämpöä – sähköä 76, prosessihöyryä 140 ja kaukolämpöä 50 megawatin teholla. Laitos polttaa pääasiassa kuorta ja hakkuutähteita kuten oksia, latvuksia ja kantoja sekä kierrätyspolttoaineita. Lisäpolttoaineena käytetään turvetta, hiiltä ja biolietettä. Käynnistys- ja varapolttoaineena on öljy. Rauman Voiman omistavat Pohjolan Voima (72 prosenttia) ja Rauman Energia (28).

Uusikaupunki on luopumassa kaatopaikasta

Euroopan unionin kaatopaikkoja koskeva ja kymmen vuotta voimassa ollut direktiivi tekee lopun pienistä kuntakohtaisista kaatopaikoista. Niiden tilalle syntyy suuria jätelaitosyritysten omistamia jäteasemia. Kaatopaikan on täytettävä muun muassa pohjatiiviysvaatimus. Kaatopaikan perustaminen tulee varsin kalliiksi.

Uusikaupunki vie ensi vuonna yhdyskuntajätelietteensä Hallavaaran jätekeskukseen Köyliöön. Vakka-Suomen Vesi liikelaitos aikoo kuljettaa Häpönniemen jätevedenpuhdistamolla koneellisesti kuivatun puhdistamolietteen Hallavaaran jätekeskukseen. Köyliön jätekeskuksessa vastaanotetaan muun muassa yhdyskuntajätteitä, biohajoavia jäteittä, lajiteltuja hyötyjätteitä sekä ongelmajätteitä.

Vuoden loppuun asti Häpönniemen puhdistamon kuivattu jäteliete menee Munaistenmetsän kaatopaikalle kompostoitavaksi. Tilanne muuttuu kuitenkin jätelietteen osalta kun Munaistenmetsän kaatopaikan läheistyyteen rakenteilla oleva Biolinja Oy aloittaa puhdistamolietteen käytön biokaasun raaka-aineena. Uudenkaupungin jätevedenpuhdistamossa syntyy puhdistamolietettä vuodessa noin 6000 tonnia. Nykyisillä lietetonnimäärillä jätelietteen vastaanottomaksut punnituksineen ovat Hallavaarassa ensi vuonna 400.000 – 450.000 euroa.

Puhdistamolietteen kompostoiti päätettiin lopettaa Uudessakaupungissa sen jälkeen kun Lounais-Suomen ympäristökeskus teki alueelle tarkastuskäynnin kesäkuussa. Kompostointia ei ollut hoidettu ympäristöluvan ja muiden määräysten edellyttämällä tavalla. Kun kompostointia korvaavia vaihtoehtoja ei löydetty, vesiliikelaitos piti ainoana vaihtoehtona jätelietteen kuljettamista muualle. Lietteen kuljetuksen kilpailuttaminen on kesken.

Munaistenmetsän kaatopaikkaa ollaan nyt myös kiinteän yhdyskuntajätteen osalta ajamassa alas. Uusikaupunki on luopumassa kaatopaikasta siten, että yhdyskuntajäteliete ”myydään” Biolinja Oy:lle ja kiinteä roskajäte menee Satakierto Oy:lle Köyliön Hallavaaraan. Roskajätteen osalta kaatopaikka suljetaan.

Uudenkaupungin Jätehuolto liikelaitoksen hoidettavaksi jää muun muassa yhdyskuntajätteen kuljetus ja sen kilpailuttaminen.