1261473421_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taivassalo (s. 1155): ”Tahdotteko solmia kuntaliiton?” Uusikaupunki (s. 1617): ”Tahdon”.

UU 22.12.2009 (päivitetty 23.12. klo 16.20) – Taivassalon kunnanhallitus oli jo aikaisemmin käsittellyt kuntaliitoksen edellytyksiä ja päättänyt merkitä uuden kunnan liitossopimuksen ehtoineen tiedoksi. Uusikaupunki käsitteli asiaa maanantaina ja päätti yhdessä Taivassalon kanssa julkaista liitoskuulutukset kahdeksantena tammikuuta ensi vuonna. Taivassalo kuulee asukkaitaan neljäntenä päivänä kuulutusten jälkeen.

Uudestakaupungista ilmaantui ensimmäinen este liitolle kun Rainer Tähtinen (ps) ilmoitti kaupunginhallituksessa, että yhdistämissopimusta ei tule hyväksyä. Helle Vahtera (kesk) olisi halunnut Taivassalon kunnanhallituksen tavoin merkitä asian tiedoksi. Seurauksena oli eriävä mielipide: "Kaupunginhallituksen jäsenenä en ota asiaan kantaa ennen kuin kuntalaiset ovat sanoneet sanansa ko. asiaan”.

Näin se käy

”Proaktiivinen” Uusikaupunki ja ”aktiivinen” Taivassalo lyövät hynttyyt yhteen 1.1.2011. Taivassalon kanssa laadittu yhdistymissopimus oli eilen esillä Uudenkaupungin kaupunginhallituksessa. Uuden kunnan väkiluku on noin 17.540 ja pinta-ala noin 700 neliökilometriä ilman merialueita. Syntymässä on myös suuri kunta, sillä Taivassalon Hakkenpäästä Uudenkaupungin Pyhämaan Meri-Ihamoon on tietä pitkin matkaa noin 85 kilometriä.

Ammattikalastajien ”gratiininlujan silakkapitäjän” Taivassalon ja yrittäjämyönteisen elinkeinopolitiikan mekan Uudekaupungin kuntaliitosta on edeltänyt muun muassa terveydenhuollon, vesi- ja jätehuollon sekä ympäristönsuojelun laajamittaiset yhteistyösopimukset ja -hankkeet, joiden uskotaan merkitsevän lopulta kaikki Vakka-Suomen rannikkokunnat yhteen liittävää yhteiskuntapolitiikkaa.

Uusi kunnannimi on vanha Uusikaupunki, joka pitää entisen haukivaakunansa. Kuntaa hallitsee kaksi vuotta 43 + 17 eli 60 jäseninen valtuusto. Taivassalo saa yhden puheenjohtajan valtuustoon ja kaksi jäsentä kaupunginhallitukseen. Nykyiset Uudenkaupungin lauta- ja johtokunnat jatkavat ja Taivassalo saa niihin 1-3 jäsentä lautakunnan koosta riippuen.

Taivassalo saa paikallisen 7-jäsenisen ”aluehallinnon”, jolla on esitys-, lausunto- ja palauteoikeus kaupunginvaltuustolle 2013-2016.

Uuden Uudenkaupungin henkilöstön määrä lähentelee 1200 henkilöä, kun Taivassalon palveluksessa olevat siirtyvät Uudenkaupungn palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Uusikaupunki ei voi irtisanoa palvelusuhteita - edes omiaan - viiteen vuoteen. Palkat yhdenmukaistetaan Uudenkaupungin yleisimmän palkkatason mukaisiksi.

Taivassalon kunnanjohtaja siirtyy ”johtajan” virkaan Uudenkaupungin johdossa.

Uusikaupunki saa liitosporkkanana 2,8 miljoonaa euroa. Valtion avustus käytetään Taivassalon alueen investointeihin, elinkeinoelämän kehittämiseen, julkisen liikenteen kehittämiseen sekä palkkojen yhdenmukaistamiseen.