1262106419_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  seppo.net/creative commons

Itsenäinen ympäristöhallinto hajoaa ja korvautuu kovilla arvoilla

UU 29.12.2009 - Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan ekologisen kestävyyden turvaamisesta yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Ympäristöministeriön hallinnonalan budjetti on ensi vuonnakin alle 0,7 prosenttia kaikkien ministeriöiden kokonaisbudjetista. Talousministeriöiden osuus kasvaa 40 prosenttiin. Työvoima- ja elinkeinoministeriön budjetti paisuu yli 80 prosenttia ja valtiovarainministeriön peräti kaksinkertaistuu.

Sama kovia arvoja korostava suuntaus näkyy aluehallinnon uudistuksessa ja sen toimeenpanossa. Uuden aluehallinnon rakenne ja ohjausjärjestelmät heikentävät ympäristöhallinnon asemaa. Itsenäiset ja riippumattomat ympäristökeskukset jäävät historiaan. Yhtenä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) vastuualueena ympäristöhallinnolla ei ole edellytyksiä valvoa yleistä etua ja edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua.

Myös aluehallinnon henkilöstöleikkaukset painottuvat ympäristöpuolelle, mikä vaikeuttaa tehtävien hoitoa entisestään.

Luonnon- ja ympäristönsuojelun heikko painoarvo näkyy myös johtajien nimityksissä. ELYjen ympäristöjohtajien nimityksissä biologinen ja ekologinen asiantuntemus sivuutettiin.

-On kummallista, että nimitettyjen joukossa ei näy ainuttakaan biologia tai ekologia, vaikka vastuualueen tehtävät ovat ytimeltään ekologisen kestävyyden turvaamista. Olemme vedonneet ympäristöministeriin, että puute korjattaisiin, kun Etelä-Pohjanmaan ympäristöjohtajaa valitaan, pahoittelee Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Seppo J. Ojala.

Uusien virastojen ylijohtajat nimitettiin joulun alla. ELYistä yhdeksän on niin sanottuja täyden palvelun keskuksia, joissa on kaikki kolme vastuualuetta. Näiden ylijohtajista vain yksi on ympäristöjohtaja, kun liikenteen vastuualueelta on kolme ja työvoima- ja elinkeinovastuualueelta viisi.

-Ympäristöhallintoa heikennetään nyt monin eri tavoin. Hallitusohjelman kaunopuheiset lauseet ympäristöasioiden tärkeydestä ja ympäristönsuojelun korkean tason vakiinnuttamisesta ovat pelkkää puhetta, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtaja Tuire Laurinolli. -Ympäristöhallintoa ollaan kovaa vauhtia sulauttamassa osaksi talous- ja luonnonvarahallintoa.

-Uutta aluehallintoa on vaikea hahmottaa ja se etääntyy kansalaisista. Suomenkielisten ja tehtävien luonteesta kertovien virastonimien tilalle tulevat hämärät ELYt ja AVIt. On hyvin huolestuttavaa, että ympäristöhallinto hävitetään myös kielenkäytöstä, suree Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Heikki Simola.

Ainakin yhdet hautajaiset toimitetaan, kun Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Joensuun Seudun Luonnonystävät järjestää rauhallisen mielenilmauksen itsenäisten ympäristökeskusten muistoksi. Seppeleenlasku Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen muistolle suoritetaan uudenvuodenaattona Joensuussa.