Iso tuli, pieni meni konkussiin

Kasvisruokaa soijasta valmistava Finnsoy Oy konkussiin

UU 6.1.2010 – Toisen marraskuussa Uudessakaupungissa vireille pannuista konkursseista on tekemässä kasvisruokaa soijasta valmistanut Finnsoy Oy. Yritys tuotti teksturoitua soijaproteiinin konsentraattia, josta valmistettiin soijaleikeitä, -suikaleita, -kuutioita, -muroja ja -snacksejä.

Finnsoy Oy perustettiin 1996. Yrityksen pääomistus on Israelissa ja sen johtaja on Moshe Meidan. Pajalassa olevan teollisuushallin omistaa Uudenkaupungin Telakkakiinteistöt Oy, joka on myös vireille pannun konkurssin päävelkoja 27.822 euron hallivuokrilla. Muita velkojia ovat muun muassa Pohjola Pankki Oyj sekä Ernst & Young Oy. Kaupungin pääomarahaston lainasaamiset ovat 66.000 euroa.

Soijan tuonti poikki – uusi alku jättimitassa

Finnsoyn tuotevalikoiman laajuus perustui niin sanotun ekstruusioprosessin tekniseen innovaatioon ja hallintaan, joka takasi soijaproteiinin oikeanlaisen rakennemuutoksen. Prosessissa syntyi jopa riisin tapaista soijariisiä ja karamelli- ja suklaapatukoihin sopivaa soijaa.

Finnprotex-nimisen soijaproteiinin tie Uuteenkaupunkiin ja Pajalaan alkoi USA:n ja Kanadan sopimusviljelypelloilta. Papusato laivattiin Tanskaan Århusiin, missä pavuista valmistettiin soijahiutaleita. Hiutaleiden öljy eristettiin ja hiilihydraatit liuotettiin, tuloksena oli soijajauhoa, josta samalla oli saatu poistetuksi eräitä ihmiselimistölle hyödyttömiä ja jopa haitallisia ainesosia. Rasvaton soijatiivistejauho rahdattiin Tanskasta Finnsoyn elintarviketuotantoon.

Soijahiutaleista, joista öljy on poistettu, valmistetaan rouheita ja eläinrehujen raaka-aineita. Soijaöljystä puolestaan erotetaan lesitiini ja jäljelle jää puhdistettua soijaöljyä. Periaatteessa samat soijapavun teollisen jalostuksen prosessit siirtyvät nyt Pajalasta Betorantien varteen nousevaan soijakombinaattiin, jossa valmistetaan lisäksi öljykasvibiodieseliä.